3 Ocak 2011 Pazartesi

(2) Türkiye'de Kore hayranı olmanın zorlukları.

 Türkiye'de Kore hayranı olmanın zorluklarını konusundaki düşüncelerimi  yazmaya devam ediyorum. İlk bölümde karşılaşılan ilk tepki ve önemini anlatmaya çalışmıştım. İnsanların Uzak Doğu'yu nasıl gördüğünü,  kafalarındaki hangi kalıba yerleştirdiklerinden  bahsetmiştik.

 Hayatlarında bir Kore filmi bile izlememiş birisinin Kore hakkında atıp tutması oldukça sinir verici bir durumdur. Onların görüşü 'Her çekik gözlü Çinli, her çekik gözlünün yaptığı film, dövüş filmidir.' Bu iki genelleme aslında insanların Uzak Doğu'ya olan bakışının en iyi ve en yalın halidir. Vaziyet ortada.. Hal böyleyken söylenecek ne olabilir ki?

 (Durumu özetleyen bir karikatür)

Tabii  bu durumda toplumu suçlamanın pek bir anlamı yok bu sonuçları (genellemeleri) ortaya çıkaran sebepleri irdelemeliyiz. Evvela bu durumun çok okumayan, araştırmayan bir toplum olmamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Kore'yi Japonya'nın bir ili zanneden birçok arkadaşımın olması beni böyle düşünmeye itiyor.. Çok acıklı bir durum.

Uzak Doğu ile ilgilenen özellikle de Kore sineması ile ilgilenen herkes çok iyi bilir ki Uzak Doğu'nun aslında dövüş filmleri değil dramları daha ön plandadır ya da daha güzeldir diyelim. Ama bu da tıpkı ilk genelleme gibi bilinmeyen bir durum, bu ilkine göre daha kabul edilebilir.. TV'lerde gösterilen filmlerin sadece dövüş içerikli olması insanları etkiliyor.



(3) Türkiye'de Kore hayranı olmanın zorlukları.